Syftet med denna studie var att utvärdera hur ett superabsorberande förband* fungerar på patienter med vätskande brännskador.
Åtta patienter i åldrarna 28-77 år deltog i denna öppna fallstudie. Patienterna rekryterades och valdes ut från ett brännskadecentrum på ett svenskt universitetssjukhus under en 20-månaders period. Patienterna hade vätskande sår i spannet ytliga dermala till fullhudsskador, på grund av deras vätskande sår.
Standardprotokoll tillämpades vid behandling av de patienter som ingick i studien. Den normala proceduren för denna typ av skada är att täcka såret med silversulfadiazinkräm för att förhindra infektion, följt av ett icke-häftande sårkontaktlager täckt av fluffig gasbinda och fixerat med rull- och/eller tubbandage. Under studieperioden ersattes den fluffiga gasbindan med ett superabsorberande förband*.
En majoritet av patienterna var sövda eller sederade, åtminstone under rengöring och förbandsbyten. Tiden för deltagande i studien varierade från 2 till 12 dagar med en genomsnittlig längd på sju dagar.
I samtliga åtta fall ansåg läkarna att det superabsorberande sårförbandet* var överlägset standardbehandlingen, dvs. fluffig gasbinda, när det gällde förmågan att hantera sårvätska och förhindra maceration och hypotermi. Förbandet* absorberade inte bara tunn utan även tjock sårvätska på ett effektivt sätt jämfört med andra förband och absorberade även blod i förbandet*, även om de röda blodkropparna fastnade på förbandets yta. Förbandet* var dessutom lätt att använda och de stora storlekarna kunde täcka stora sår områden. I sju av åtta fall skulle läkarna rekommendera det superabsorberande sårförbandet* för sitt lokala sårbehandlingsprogram.
I den här studien utfördes förbandsbytena i allmänhet på grund av rutinmässiga procedurer och behov av sårinspektion och inte på grund av läckage. Majoriteten av förbanden användes i mer än 48 timmar på såren.
En 48-årig man med cirkulära brännskador på båda låren. Med start 12 timmar efter skadan behandlades såren i 12 dagar med standardprocedur, men den fluffiga gasbindan ersattes med ett superabsorberande förband*. Under denna tid rengjordes såren och förbanden* byttes vid sex tillfällen, medan patienten var nedsövd eller sederad. Patienten och sängen förblev torra, det uppstod ingen maceration på den omgivande huden och ingen sänkning av hudtemperaturen.
I samband med varje förbandsbyte* vägdes de borttagna superabsorberande förbanden från varje lår och de nådde sin högsta vikt dag 4. Det superabsorberande förbandet* fastnade inte i såren. På den 12:e dagen genomgick patienten en operation och hudtransplantationer.
En 77-årig vinna med kontaktbrännskador på vänster höft, skinkan och benet. Skadorna var 1,5% ytliga dermala brännskador, 2,5% djupa dermala brännskador och 3% fullhudsskador. såren i sju dagar med standardprocedur, men silversulfadiazinkrämen utelämnades och den fluffiga gasbindan ersattes med det superabsorberande förbandet* som byttes dagligen, även om förbandet inte var helt mättat.
Patienten hade kontinuerlig smärtlindring med paracetamol och oxikodon/naloxon och fick även premedicinering eller sedering före sårrengöring och byte av förband*. Vid tre tillfällen rapporterades lätt eller måttlig smärta när förbanden* togs bort, men ingen smärta rapporterades under användningstiden. Patienten och sängen förblev torra och det förekom ingen maceration på den omgivande huden, förutom dag 4 då det förekom lätt maceration på sårkanterna på höftens övre del där det hade vätskat mycket. Det skedde ingen sänkning av hudtemperaturen.
Det superabsorberande förbandet* fastnade inte i såren. I samband med varje förbandsbyte* vägdes de borttagna superabsorberande förbanden* och de nådde sin högsta vikt dag 3.
Syftet med denna studie var att utvärdera det superabsorberande förbandets* prestanda på patienter med vätskande brännskador. Resultaten från studien tyder på att det utvärderade superabsorberande förbandet* uppfyller kraven för ett idealiskt brännskadeförband4,5 när det gäller dess absorptions- och retentionsförmåga för både tjock och tunn sårvätska och, till skillnad från de flesta andra förband, även blod, egenskaper som har visats i andra studier9,10,11.
Det har visat sig att läkningen underlättas om man låter såren vara ostörda och använder sårförband med längre användningstid6,7. Under studien gjordes förbandsbyten enligt standardrutin och vid behov av sårinspektion, innan förbanden var helt mättade. Följaktligen kan kostnadseffektiviteten för superabsorberande förband* på patienter med vätskande brännskador inte utvärderas fullt ut. Andra anmärkningar från studien var att viss data frångick standardprotokollsrapporteringen samt att uppgifter om antibiotikaanvändning saknades. Ytterligare studier med fokus på förbandets infektionsförebyggande effekt behövs. Det skulle vara intressant att studera frekvensen av sårinfektioner i brännskador som behandlas med traditionella sårförband jämfört med superabsorberande förband, liksom frekvensen av sårinfektioner i brännskador där sårförbanden byts enligt rutin jämfört med superabsorberande förband som lämnas kvar tills de är helt mättade.
Ett förband tillverkat i Sverige
Absorbest DryMax Soft är ett superabsorberande förband som är följsamt och flexibelt, som används direkt på vätskande sår. Med elva olika förbandsstorlekar får du ett användbart förband som är lätt att applicera och bekvämt för patienten.
Upplev skillnaden och jämför resultatet med vårt superabsorberande förband.