Företaget

foretaget-absorbest-medicinteknik-produktion
Absorbest är ett svenskt utvecklingsinriktat företag med fokus på högpresterande och hållbara medicintekniska produkter. Vårt största kompetensområde ligger i förbrukningsmaterial för avancerad sårbehandling samt inom området för ökad hygien och effektivitet i operationssalar. Alla produkter är egenutvecklade och tillverkas under strikt kontroll i vår produktionsanläggning, vilket ger optimal och kostnadseffektiv vård för vårdgivare över hela världen

Absorbest arbetar med globala marknadsledare och distributörer – mer än 95 procent av vår tillverkning exporteras, men på samma gång är vi en organisation med stark nationell närvaro. Det gör oss tillgängliga, flexibla och mångsidiga, vilket ger oss, och i slutändan våra användare, stora fördelar. I Absorbests erbjudande ingår vårt eget produktsortiment, men också OBL-lösningar i varierande serievolymer. Vi erbjuder kundunika förpackningar och utvecklar nya produktlösningar på begäran.
Absorbests produktion sker i Kisa, Sverige. Där arbetar merparten av vår engagerade och kunniga personal med allt från utveckling till produktion och distribution. Vi har även egen närvaro på den centraleuropeiska marknaden.
Vårt mål är att förbli i framkant av utvecklingen. Vi gör detta genom en ständig nyfikenhet och vilja att förstå vad som skapar största möjliga nytta för vårdgivare och patienter. Med den utgångspunkten vill vi vara tillgängliga, skapa förtroende genom konsekventa prestationer – och driva affärstillväxt.

foretaget-absorbest-Hans-Karlsson-vd

“Vi är ett starkt team här i Kisa, och genom vårt nära samarbete med våra partners har vi byggt en bra plattform för framtiden. Med detta fortsätter vi att utveckla innovativa lösningar som skapar livskvalitet”
– Hans Karlsson, vd

Absorbests historik

Entreprenören som belånade sitt hus – och kom in på världsmarknaden

Absorbest var först i världen med en superabsorberande matta för operationssalar. Idag säljs våra produkter över hela världen. Framgångssagan började i Kisa i 1997 med en entreprenör som bestämde sig för att sluta i sitt gamla jobb.

Rolf Rovaniemi har arbetat med produktutveckling under merparten av sitt liv. Först som utvecklingsingenjör på Lilla Edets pappersbruk och sedan ansvarig för utvecklingen av blöjor och absorberande material för feminin intimhygien för Duni på Swedish Tissue i Kisa. När företaget valde att stänga den delen av verksamheten lämnade Rolf företaget. Han tog med sig kunskap och idéer om absorption och en vision om att utveckla absorbenter i världsklass.

Vid en ålder av 47, startade han Absorbest tillsammans med Torbjörn Hansen.
— att vara lite äldre var en fördel, verkligen. Det ekonomiska tänket var redan på plats, men jag förde med mig värdefulla erfarenheter från produktutveckling, produktion, kvalitet och försäljning, säger Rolf.

Absorbest kom snart i kontakt med fiskindustrin och utvecklade en absorberande matta för fisktransporter. Rolf jagade kunder dag och natt i Norge och efter många sömnlösa nätter gick det i lås och verksamheten var igång. Under det första året, producerades fiskabsorbenter manuellt här i fabriken i Kisa. Tillsammans monterade och packade vi beställningarna.

—Jag belånade mitt hus så jag hade råd att investera i maskiner. Jag skulle aldrig ha gjort det om jag inte trodde på min idé, säger Rolf.

Men Rolf och Torbjörn ville fortsätta utveckla fler produkter eftersom användningen inom fiskindustrin var något begränsad. Vilka andra marknader kunde det finnas, där stora mängder vätska var ett problem? Svaret var inom hälso- och sjukvården.

Rolf kontaktade överläkaren på Ryhov’s Länssjukhus i Jönköping i Sverige och reste dit för att presentera Absorbests produkt. Ingen i personalen hade egentligen tid för en produktdemonstration, tills Rolf la mattan i en hink med vatten. Imponerad av mattans absorptionsförmåga strömmade vårdgivarna runt Rolf och började komma med idéer om hur de kunde dra nytta av produkten.

Absorbest blev det första företaget i Sverige – och i världen – att tillverka mattor för operationssalar med superabsorbenter. Genom en tysk partner nådde DryMax snabbt den europeiska marknaden. Framgång var ett faktum och snart blev Rolf och Torbjörn också intresserade av sårbehandlingsprodukter. Idén kom när de gick på en mässa och såg världens första kommersiella superabsorberande förband.
— Vi insåg genast att vi kunde göra exakt samma sak. Konkurrensen var tuff, men vår produkt skulle vara bättre, säger Rolf. Och det är hur DryMax-teknologin föddes.

Sedan dess har Absorbest fortsatt att växa stadigt. Vi har förbättrat våra produkter och utvecklat nya i vårt laboratorium. Parallellt med detta så har vi tagit en tydligare position som ett medicinteknik-bolag med en hållbarhets-strategi. Vi investerar för närvarande på den amerikanska marknaden. Men företaget håller sin bas i Kisa.
— Jag vill att företaget ska överleva här. Det är viktigt för området. Våra medarbetare ska trivas och få en möjlighet att utvecklas.
Rolf själv sa att han skulle sluta arbeta för flera år sedan.
— Med det är för kul. Och nuförtiden har jag inga sömnlösa nätter!

Arbeta hos oss!

Vi söker nu en Platschef som vill vara med och utveckla och leda verksamheten inom Absorbest framåt! Vi är i en stark tillväxtfas och vill därför hitta dig som vill vara med på en spännande resa i ett globalt bolag där mer än 95 procent av våra produkter exporteras till världens samtliga kontinenter, samtidigt som vi är ett bolag med stark lokal förankring.

Ditt ansvar

I rollen som Platschef kommer du att ha en viktig roll i företagets tillväxtresa och utvecklingsarbete. Du är med och formar och utvecklar arbetssätt, skapar struktur och arbetar för ständiga förbättringar. Du agerar proaktivt med helhetssyn och fattar de beslut som krävs. Du rapporterar direkt till VD.

Du har huvudansvar för produktion- och lagerpersonal samt personalansvar för utveckling- och teknikteamen. Du leder och fördelar arbetet så att maskiner, material och personalresurser utnyttjas optimalt.

Bakgrund

Vi söker dig som har teknisk utbildning på högskolenivå eller motsvarande samt dokumenterad ledarerfarenhet. Du har erfarenhet av tillverkningsindustrin med ett brinnande intresse för teknik och produktionsflöden. Vi ser gärna att du har erfarenhet av affärssystem och förändringsarbeten. Du talar och skriver svenska och engelska obehindrat.

Som person har du goda ledaregenskaper som baseras på ett genuint intresse för människor. Du ser till att aktivt involvera teamet och är lyhörd och kommunikativ gentemot såväl ditt team som övriga grupper, funktioner och intressenter. Du ser det större sammanhanget och fattar beslut utifrån denna helhetssyn. Struktur och noggrannhet kännetecknar ditt arbetssätt och du hanterar personalfrågorna med integritet. Du jobbar resultatinriktat med målfokus varje dag och brinner för att vara med och utveckla innovativa lösningar som skapar livskvalitet.

Tjänsten är placerad på vårt huvudkontor i Kisa.

Sök redan idag!

Du söker tjänsten via vår rekryteringspartner här. I denna rekrytering tillämpar vi löpande urval och kan komma att tillsätta tjänsten innan sista ansökningsdag, därför vill vi ha din ansökan så snart som möjligt, dock senast söndag den 3 december.

Om du vill veta mer om tjänsten eller rekryteringsprocessen, tveka inte att höra av dig till Sara Lidmer sara@idax.se 0702298582.

Varmt välkommen med din ansökan!