Sårvätska, ofta kallad ”exsudat”, är en avgörande faktor för sårläkning och består av vätska som läcker ut från blodkärlen och liknar blodplasma. Sårvätskan bidrar till att upprätthålla en fuktig miljö, transporterar näringsämnen och vävnadsreparerande celler samt underlättar det naturliga avlägsnandet av död vävnad (autolytisk debridering).
Sårvätska kan dock också hindra läkningen om det är för stora mängder eller har en obalanserad sammansättning, särskilt i kroniska sår. Sårvätskans primära roll är att stödja diffusionen (spridning av partiklar) av läkningsfaktorer och förflyttningen av celler över sårbädden, vilket är avgörande för sårläkningsprocessen.
Att säkerställa rätt balans av sårvätska är avgörande för behandlingen, eftersom både för mycket och för lite kan fördröja läkningen. Effektiv sårbehandling bygger på att skapa en balans och främja en fuktig miljö som främjar läkningen, minskar obehag och minimerar infektionsrisken. Denna fuktbalans är särskilt viktig vid behandling av svårläkta sår där mängden sårvätska kan vara hög på grund av långvarig inflammation.
Korrekt hantering av sårvätska är avgörande för behandlingen av ett svårläkt sår. Om sårvätskan inte hanteras kan den ha en negativ inverkan på patientens livskvalitet och leda till ökad social stress och tätare förbandsbyten.
En systematisk metod är viktigt för att utvärdera sår, vätskenivåer och omgivande hud. Noggrann dokumentation ger en grund för framtida bedömningar. Att hantera överflödig sårvätska är viktigt, men det är samtidigt svårt att fastställa exsudatnivåerna objektivt. Moderna förband med superabsorberande polymerer (SAP) hjälper till att hantera överflödig sårvätska genom att hålla kvar fukt, inte bara absorbera den. Förbandens effektivitet ska inte bara bedömas utifrån absorptionsförmåga utan också utifrån deras förmåga att hålla kvar sårvätska under tryck (t.ex under kompression). Vårdpersonalen måste förstå förbandens egenskaper och vara försiktig med att använda produkter, till exempel vissa salvor eller krämer som kan påverka deras effektivitet.
Resultaten från studien visar att förbandet är lämpligt för behandling av många typer av vätskande sår, både som primär- eller sekundärförband. Förbandet fungerade bra i kombination med andra typer av produkter vid kompressionsbehandling. Patienterna tyckte om förbandet, och enligt den vårdpersonal som deltog i utvärderingen var det användarvänligt och enkelt att lägga på och ta av. Förbandet rapporterades ha mycket bra absorptionsförmåga och förmåga att kontrollera odör. Vårdpersonalens observationer tydde på att den utvärderade superabsorbenten bidrog till sårläkningen och skyddade huden runt såret från maceration och erytem.
Förbandet visade sig vara effektivt för att hantera sårvätska från olika typer av sår, inklusive bensår, trycksår, fotsår hos diabetiker, brännskador och sår i samband med lymfödem. Det främjar sårläkning genom att absorbera exsudat (sårvätska) och hålla kvar det i sin kärna, vilket bidrar till att förhindra maceration på den omliggande huden runt såret och samtidigt bibehålla en fuktig och gynnsam sårläkningsmiljö.
Förbandet användes i kombination med kompression hos ungefär hälften av patienterna. Det fungerade bra under olika kompressionsbehandlingar och behöll sina effektiva egenskaper även under tryck. Förbandet är flexibelt och kan användas både som primärt och sekundärt förband för många typer av vätskande sår, vilket ökar funktionaliteten i olika kliniska sammanhang.
Under den fyra veckor långa utvärderingen observerade vårdpersonalen en minskning av macererad och exkorierad hud. Det genomsnittliga tillståndet för omgivande hud och sårkanter minskade från 30% macererat vid den första bedömningen till 8% vid den slutliga bedömningen.
85% av patienterna uppgav att de tyckte att förbandet var mycket bättre eller bättre än andra förband när det gällde upplevd komfort. Dessutom ansåg 90% att det var mycket bättre eller bättre när det gällde följsamhet. Förbandets kanter är designade med en minskad kantyta och bedömdes som bättre eller mycket bättre av 90% av klinikerna.
En 51-årig man led av sår på båda benen på grund av venös insufficiens. Såren var ihållande i nästan två år med kraftigt vätskande ödem. Mannen hade också andra hälsoproblem, bland annat högt blodtryck, typ 2-diabetes och fetma, vilket innebar ytterligare utmaningar för behandlingen och läkningsprocessen.
Sårbäddens tillstånd: Båda såren var kraftigt vätskande med en måttlig illaluktande odör. Exsudatet karaktäriserades som seröst och seropurulent (tunn, varig vätska). Sårbädden var till 50% fibrinbelagd och till 50% granulerad.
Tillstånd på omgivande hud: Torr med kliande utslag (eksematös).
Tidigare använt förband: Ett abs-förband hade tidigare provats, med cirka 3 förbandsbyten per vecka.
Sårbäddens tillstånd: Sårbädden var till 10% fibrinbelagd och till 90% granulerad. Odören reducerades till svag lukt.
Tillstånd omgivande hud: Torr med kliande utslag (eksematös).
Förbandets effekt: God absorption och retention (förmåga att absorbera och bibehålla sårvätska i förbandet) av exsudat.
Resultat: Minskat vätskande ödem, minskad maceration, förbättring av huden runt såret och på sårbädden. Skyddande granulationsvävnad.
Upplev skillnaden och jämför resultatet med vårt superabsorberande förband. Utformat för att stötta kliniker och patienter, att skapa enkelhet i sårläkningsprocessen och en optimal sårläkningsmiljö.
Ett premiumförband tillverkat i Sverige.
Vad kännetecknar olika bensår och hur hjälper man besvärliga bensår till läkning? Behandlingsåtgärder, läkningsfaser, rengöring och anpassade förband. I den stora guiden om bensår riktas huvudfokus mot venösa sår; från orsak och uppkomst till läkningsprocess och eftervård.
Mark Collier, “A clinical observational case series evaluation of a superabsorbent dressing on exudating wounds”. British Journal of Nursing, 2024, Vol 33, No 12 (Tissue Viability Supplement)