Traditionella skumförband är gjorda av materialet polyuretanskum. De används ofta på vätskande sår. De är mjuka, följsamma och känns sköna mot huden, men ett minus med förbanden är att de saknar förmågan att hålla kvar vätskan de suger upp inuti förbandet. Vätskan läcker ut tillbaka i såret och på den omkringliggande huden som blir blöt, svampig och uppluckrad.
När den här situationen riskerar att uppstå bör man istället välja att använda ett alternativ som klarar av att låsa in och behålla sårvätskan inuti förbandet. Det är vad vi, rent tekniskt, kallar för retentionsegenskaper. I förhållande till ett traditionellt skumförband kan det jämföras med hur en disktrasa fungerar. Den kan suga upp vätska men om man klämmer på den så rinner vätskan ut. På samma sätt så kan läckage uppstå när man använder ett skumförband under kompressionslindning och det sätts under tryck.
Nyckeln med retention är att den kapslar in och behåller vätskan i förbandet.
Nedan visas skillnaden på ett enkelt sätt:
Att som kliniker lägga mycket tid i sitt ofta redan pressade schema på återkommande såromläggningar med bristande sårläkningsresultat är förstås frustrerande och kan bli lite av en långdragen, ond cirkel om det vill sig illa. Konsekvenserna för patienter kan också bli besvärande när sårvätska läcker genom förband, lindning och kläder.
Vi skickar till dig som är kliniker. Kostnadsfritt, direkt till din arbetsplats.
Ange dina uppgifter i formuläret.
Utöver det traditionella skumförbandets egenskaper så får man med DryMax Foam, vårt skumförband med superabsorbenter, en god retentionsförmåga. Det vill säga att förbandet kan kapsla in och behålla sårvätska även under tryck vid kompressionslindning. Med superabsorberande teknik så får skumförbandet inlåsnings-egenskapen som ger bättre kontroll över sårvätskan. Då blir det enklare att uppnå rätt fuktbalans i såret och bättre möjligheter att lyckas med behandlingen.
1. Sårkontaktlager med vidhäftning
2. Skummaterial
3. Absorberande kärna
4. Blå baksida
Tips!
Så väljer du storlek på förband efter storlek på såret
För att undvika onödigt läckage ska man välja ett förband som är lagom stort. En tumregel är att tänka att det ska vara 2 centimeters marginal från såret till förbandets kant.
Den stora guiden om bensår hjälper dig att förstå olika sår, vad som utmärker dessa och hur de bäst behandlas under och efter läkningsprocessen.