Att skydda den omgivande huden från att luckras upp och skadas när såret vätskar rikligt kan vara en utmaning. Men genom att förstå varför patienten har ett vätskande sår kan rätt behandling ges och förutsättningarna för sårläkningen förbättras.
Hur mår sårkanten på ett vätskande sår
För bedömning och behandling av svårläkta venösa bensår skall sårets storlek och ytans utseende följas. Genom att studera sårkanterna och mäta storleken fås en indikation på om läkningen går framåt. En sårläkningsjournal med standardiserade ord för att beskriva utseendet bör användas vid varje omläggning. Sårkanterna kan till exempel beskrivas som sluttande, höga, utstansade, macererade, epitaliserade eller inrullade.
Även sårytans karaktär ska beskrivas för att följa om den är fibrinbelagd, granulerande eller nekrotisk. Sårets lokalisation beskrivas också noggrant i sårjournalen. Har patienten ett vätskande sår kan sårkanterna och huden vara macererade (uppluckrade).
Vätskande sår och komponenterna i sårsekret
I kroppen finns ett flöde av vätska som fyller utrymmet mellan cellerna i vävnaden. Det flödet sker hela tiden i alla kroppens delar och kallas för lymfan. Den läcker ut från blodets kapillärer och innehåller proteiner, näringsämnen och tillväxtfaktorer som cellerna behöver för att leva och läka såret. Även vita blodkroppar simmar i lymfan för att rengöra såret från insidan. Cellernas avfallsprodukter skall också transporteras bort med lymfan. Lymfan tränger fram i såret, ibland mycket rikligt i vätskande sår.
När balansen i vätsketrycket rubbas och ett vätskade sår uppkommer
Vid venös stas i benet stiger vätsketrycket så att balansen i cirkulationen rubbas. Det leder till att venöst blod och lymfa inte förs tillbaka mot hjärtat i normal takt. Vätskan sjunker och ansamlas i de nedersta kroppsdelarna vilket är underbenen som svullnar upp. Om ett sår uppstår på underbenen blir det som en öppning i huden där vätskan flödar ut och det vätskande såret är ett faktum. Det kan vara rikliga mängder sårsekret, ibland så pass att det går att se hur såret fylls av vätska.
Att ta hand om sekretet som läcker från vätskande sår
För rikligt vätskande sår används gärna ett superabsorberande förband som har egenskapen att kapsla in och hålla kvar sårvätskan inuti förbandet. Då skapas en optimal fuktbalans i såret och en bra miljö för den omkringliggande huden och på så vis behåller huden sin integritet och upprätthåller sin funktion som skyddsbarriär. Att välja ett superabsorberande förband gör att sårkanterna och huden skyddas från uppluckring.
Hur påverkar kompressionen ett vätskande sår
När ett svullet underben av venös stas lindas för kompression kommer venblodet och lymfan ha lättare att lämna benet och transporteras tillbaka mot hjärtat. Då blir svullnaden i underbenet mindre och läckaget från det vätskande såret minskar. Med mindre mängd sårvätska blir miljön för sårkanterna bättre och intervallen mellan sårbehandlingarna kan förlängas.
Det finns flera kompressionssystem och strumpor. Kort-, mellan-, eller långsträcksbindor används beroende på patientens förmåga att röra sig. En kortsträcksbinda kan sitta på även under natten men kräver att personen är uppe och går eftersom det är muskelarbete som ger kompressionen. Tillverkarens anvisningar förklarar hur systemet ska användas och hur lindningen ska utföras.
Källor:
Vårdhandboken, Christina Lindholm, med.dr, professor, Sophiahemmet Högskola, Stockholm. www.vardhandboken.se
Per-Olof Nyström, överläkare i kirurgi, tidigare adjungerad professor, Kisa
Harding K, et al. Simplifying venous leg ulcer management, Consensus recommendations. Wounds International 2015. www.woundsinternational.com